Världen behöver butiker som påverkar emotionellt och berör på riktigt.

2 MIN LÄSNING

Publicerat av Anton Granlund

Gatans trafik räcker inte till, köpcentrum har svårt att fylla sina vakanser, traditionella retailers dör, varumärken kämpar med att hitta nya distributionskanaler och samtidigt växer e-handeln. Det är tydligt att vi är mitt i en strukturomvandling, i värsta fall likt det stålbad musikindustrin gick igenom under 00-talet, och att många företag med traditionella affärsmodeller nu famlar i mörker.

 

Ett besök i svenska gallerior vittnar om att allt prat om verkliga kundupplevelser snarare är tomma löften och i själva verket handlar om logistik- och produktfokuserade butiker. Idag är butikerna i många fall en plats för varorna, inte för kunderna.

 

Om butikerna ska lyckas konkurrera med e-handeln krävs något annat, så som autentiska upplevelser som når kundernas hjärtan, det menar grundarna av företagen Slash.ten. Boys don´t cry och Gate46 som vill göra det till sin uppgift att utveckla levande, härliga och äkta platser för städerna och dess människor. I detta har retail, varumärken och fysiska möten en given plats, men inte med samma affärsmodeller och utifrån samma plattform som idag.

 

Människan är en social varelse som gärna samlas kring sådant som engagerar. Vi förenas exempelvis kring kultur, värderingar och intressen, och går dit vi känner tillhörighet och upplever värden. När vi befinner oss på en sådan plats, då har vi inga problem att köpa vare sig produkter eller tjänster.

 

Vi behöver därmed skapa nya affärsmodeller och plattformar som stödjer engagerande människor, skapar sammanhang för genuina möten och möjliggör lönsamma kommersiella platser. Det handlar om att erbjuda fysiska platser som kunden verkligen vill besöka.

 

Vi kallar dessa initiativ av platser för ”sociokulturella fenomen” vilket kan vara platser som kretsar kring musik, miljö, träning & hälsa, mode osv. Vi är övertygade om att dessa platser kommer att vara överordnade enskilda varumärken. Där har vi möjlighet att träffa andra likasinnade och göra sådant som de gillar såsom att äta, aktivera sig, diskutera och dessutom hitta produkter och tjänster från ett eller flera varumärkena som de gillar inom just det sammanhanget. För ska vi vara ärliga så behöver världen inte en till butik med produkter hängande på en klädhäst, världen behöver mer än så, världen behöver sådant som gör skillnad, som påverkar och berör kunder på riktigt emotionellt.

Publicerat av Anton Granlund
Slash.ten

Slash.ten Nyhetsrum.

Gillade du artikeln? Signa upp för fler liknande.

Vi vill skapa värde för våra vänner och branschkollegor och lägger därför ut insikter och tankar regelbundet för att förhoppningsvis inspirera och påverka. Fyll i din epostadress så fixar vi resten.